Simon Ekström är författare till kapitlet ”Hummer på bordet”, som handlar om mat som lyxkonsumtion och mer exakt om det exklusiva hummerätandets kommunikativa och publika aspekter. I texten analyseras allt från Nobelbankatten, Lars Noréns dagböcker till romantiska Alla hjärtans dag middagar med utgångspunkt i begrepp som kulinarisk teater, råvarornas klassresor och ätandets sociala koreografi. 

Om antologin

Antologins titel är Alla tiders råvaror: Från skämt kött till gotländsk tryffel. Gastronomisk kalender 2020 (Carlssons bokförlag, 2019).

Råvara kan också skrivas rå vara, vilket ger möjligheter för en uppsjö intressanta reflexioner kring startpunkten för våra gastronomiska färdigheter. Varifrån kommer kålroten, och varför finns den i så många olika former? Vilken italienare vågade sig på att förhåna pastan, basen i den italienska kokkonsten? När på året smakar fisken bäst? Har grönsakerna blivit näringsfattigare med modern odlingsteknik? Vad gör vi med skogens alla bär?

Livet är orättvist – Ann Wigmore, som menade att all upphettad mat var skadlig – omkom i en brand i sitt eget kök. Hummer, lutfisk, tryffel, bär är alla råvaror, som kan utgöra grunden för de mest fantastiska måltider och alla bär de på sin gastronomiska historia.

Redaktörer är Charlotte Birnbaum och Stephan Rössner.

Läs mer

Läs mer om boken här.

Läs mer om Simon Ekströms forskning.