Humrarna och evigheten av Simon Ekström. Makadam förlag.

Bakom nomineringen står av Nättidningen Svensk Historia som innehåller nyheter, aktuell forskning, ny litteratur, museiutställningar och debatt om svensk historia.

Vinnaren, "förra årets bästa, viktigaste, mest läsvärda eller mest efterlängtade bok om svensk historia", röstas fram av tidningens läsare på tidningens webbplats fram till och med den 5 mars.

Det här är inte första gången Simon Ekströms bok utmärker sig. Sedan den kom ut 2017 har den fått mycket uppmärksamhet och många lovord. Här är några röster:

"Det är kulturhistoriska essäer på hög nivå, lärda, nyfikna och fyllda av berättarlust – och med ett imponerande bildmaterial."

Ingrid Elam om boken i Sydsvenskan

"Allt i den här boken är så snillrikt skildrat, så intresseväckande … det är inte ofta som faktaböcker är sådana här bladvändare! Man vill hela tiden vidare för att se vad MER som det finns att säga om humrar! Under läsningen förefaller humrar plötsligt vara bland det mest spännande som finns i hela världen! Olika aspekter av hummern behandlas i varje kapitel, men allt hör ihop, allt är fasetter av samma stora hummerbild."

Belinda Graham om boken i Tidningen Kulturen