"Fiktion och verklighet. Mångvetenskaliga möten" av Anna Bohlin och Lena Gemzöe (red.).
"Fiktion och verklighet. Mångvetenskaliga möten" av Anna Bohlin och Lena Gemzöe (red.).

Vad är fiktion och vad är verklighet? Debatterna om verklighetsbakgrund till skönlitteratur och film avlöser varandra i dagens kulturliv, och fiktion är samtidigt alltid ett bärande element av verkligheten. I "Fiktion och verklighet - mångvetenskapliga möten" samlas tolv forskare från genusvetenskap, antropologi, etnologi, litteraturvetenskap, arkeologi, medievetenskap och konstnärlig forskning för att undersöka hur fiktion och verklighet är oupplösligt förbundna i en spänningsfylld relation.

I boken uppmärksammas flickidoler på film, queerfeminister som tittar på reality-tv såväl som recensenter av Knausgårds autofiktion och Selma Lagerlöfs hängivna fans. Fredrika Bremers vallfärd till Jerusalem belyser nutidens pilgrimsresor till Santiago de Compostela och helgonanimationer skapar en alternativ modernitet i en by i Mexiko. Vikingatida skelett i Norden likaväl som musikfilmer i Nepal kan användas i nationens tjänst – och de kommenteras ur historien av Karen Blixens allegori över Danmark under andra världskrigets ockupation, när verkligheten inte kunde uttalas annat än som fiktion.

Redaktörer är ERG:s Anna Bohlin och Lena Gemzöe som båda bidragit med egna kapitel. Övriga medverkande är Elin Abrahamsson, Fanny Ambjörnsson, Ing-Marie Back Danielsson, Karin Becker, Anna Bohlin, Geska Brečević, Ingemar Grandin, Maria Karlsson, Claudia Lindén, Annika Olsson och Ingeborg Svensson.