Hillevi Ganetz Foto Jessica Arneback
Hillevi Ganetz. Foto: Jessica Arneback.

Studien bakom artikeln bygger på en djupanalys av mer än 80 timmars sändning från Nobelbanketten åren 1976-2017, samt intervjuer med framstående aktörer inom Nobelsystemet och personer på SVT. Den slår fast att det beroendeförhållande som finns mellan de två aktörerna gör att kritiska frågor om vetenskapen och dess relation till samhälle och politik i princip är obefintliga under sändningen.

− Aktörerna har en kluven syn på samarbetet. SVT vill upprätthålla sin redaktionella frihet, men är samtidigt beroende av Nobelstiftelsens goda vilja för att få fortsätta sända. Nobelstiftelsen å sin sida är beroende av SVT för att nå ut och på så sätt höja statusen för Nobelpriset på ett värdigt sätt, säger Hillevi Ganetz.

Hon understryker att detta inte betyder att vetenskap aldrig ifrågasätts av media. Vetenskapsjournalister ställer ofta kritiska frågor. Studien visar dock att dessa lyser med sin frånvaro under just sändningen från Nobelbanketten.

Artikeln "Jewel in the Crown. The Nobel Banquet Broadcast as Co-Construction" av Hillevi Ganetz är publicerad i tidskriften Nordicom Review och finns tillgänglig i fullformat på Nordicoms webbplats.

Mer information finns i Nordicoms pressmeddelande om artikeln här.