Varför valde du att läsa genusvetenskap?

– Min feministiska övertygelse gjorde att jag ville fördjupa mig i maktanalyser, den strukturella ordningen och lära mig att argumentera för teorierna bakom feminismen. Så det grundade sig i ett eget intresse.

Jag hade sedan tidigare utbildningar i mer kreativa ämnen men saknade det akademiska. Målet var att ta en examen i genusvetenskap och sociologi och komplettera med juridik, men jobbet tog över så jag tog ingen examen.

Vad jobbar du med idag och hur har din väg dit sett ut?

– Min titel idag är Senior campaign manager på Amnesty, vilket innebär att jag projektleder små och stora kampanjer. När jag ser tillbaka är det ofta vägval som leder till vart man är, det finns en röd tråd. Att jag hamnade på Amnesty var en slump, jag började jobba extra i medlemsservice medan jag pluggade och var föräldraledig.

Sedan öppnade sig möjligheten till ett vikariat som aktivistsamordnare som jag hoppade på, där jag jobbade med aktivism, kampanjer och att utveckla engagemang. Då började jag inse att det var med kampanjer jag ville jobba, det var där jag ville vara.

Valen jag gjorde präglades av uppdrag jag inte fullt ut behärskade men fick förtroendet att ta mig an och som jag tackat ja till, vilket gjort att jag utvecklats konstant. Det handlar om att våga ta för sig, säga ja och kasta sig ut i saker men också om att jag hade engagemanget för Amnestys frågor och kunskap om strukturer i samhället.

Vad har du haft för nytta av dina studier?

– Amnesty är på ett sätt en akademisk organisation där allt baseras på fakta och är underbyggt av rapporter. Jag jobbar inte som sakkunnig så i min roll behövs på pappret inte akademiska studier, men jag har genom studierna fått förmågan att analysera komplexa rapporter och förstå maktstrukturer på ett systematiskt sätt.

Jag har också varit inblandad i att utveckla jämställdhetsarbetet och jämställdhetsmetoder internt och då har genusvetenskapen varit superbra. Studierna har även stärkt mitt självförtroende genom att jag har mina akademiska poäng i ryggen.

Vilka är dina karriärtips till dagens studenter?

  1. Man ska läsa det som är kul och som man går igång på. Då blir allt mycket roligare och det är det som leder någonstans tror jag. Efter genusvetenskapen började jag att läsa statsvetenskap men kände efter någon vecka att det inte var för mig och hoppade av.
     
  2. Att skaffa praktik eller någon form av arbetslivserfarenhet, till exempel extrajobb, nästla sig in och skaffa kontakter. Praktiken behöver man. Många som jobbar på Amnesty har tidigare varit praktikanter.
     
  3. Att tänka att det är ok att misslyckas och göra fel – ”failing forward”. Jag var lite rädd för det när jag började jobba, det var läskigt och jag trodde att alla andra gör rätt hela tiden. Men om man inte vågar göra fel stagnerar man.