Clara Strandros Berden
Clara Strandros Berden

Vilka förväntningar hade du på din utbildning innan du började studera hos oss?

Jag hade inte så jättemycket förväntningar faktiskt. Etnologi var det första jag läste på universitetet direkt efter gymnasiet och jag visste inte riktigt vad som väntade. Men en vän hade pluggat etnologi före mig och det var så jag blev intresserad. Det verkade helt enkelt vara ett ämne för mig, där man fick läsa om vanliga människor.

Hur trivs du med studierna?

Jag trivs väldigt bra. Det är lätt att få hjälp på institutionen. Eftersom jag har dyslexi behöver jag hela tiden ha en dialog med lärarna och det fungerar bra.

Är det något du fått lära dig som varit särskilt intressant?

Delkursen Sexualitetens kulturhistora var "spot on" för mig, och jag brukar rekommendera den till alla. Till exempel fick vi läsa Foucault och den typen av texter på ett sätt som gick att ta till sig.

Om någon bad om ett bra skäl att läsa samma utbildning som du, vad skulle du säga till dem?

En bra sak med Kandidatprogrammet för museer och kulturarv är att det är en ganska praktisk utbildning. Vi har till exempel fått prova på att hålla en stadsvandring vid Mariatorget och försöka förvärva svampen på Stureplan som om vi var ett museum. Det var inte så enkelt, men sådana praktiska övningar är verkligen lärorika och lärarna har stöttat oss jättebra. 

Hur skulle du vilja använda kunskaperna från den här utbildningen i framtiden?

Jag tycker att jag har fått en väldigt bra grund för att plugga vidare. Den här utbildningen är så bred att det känns som om jag kan fortsätta på vilken humanistisk magister-/masterutbildning som helst. Men helst vill jag läsa masterprogrammet vid Institutionen för ABM (arkiv, bibliotek och museer) på Uppsala universitet.

Har du läst några andra ämnen utöver etnologi?

Jag har tidigare läst konstvetenskap som breddningsämne. Men jag kan även tänka mig att fylla på med ekonomisk historia och sociologi i vår.